Vad behöver man veta om VVS?

VVS (värme, ventilation och sanitet) är en central del av alla byggnader och fastigheter. Det handlar om installationer och system som påverkar inomhusmiljön, komforten och funktionaliteten i våra hem och arbetsplatser. Oavsett om det gäller att hålla rätt temperatur, säkerställa god luftkvalitet eller hantera avloppsvatten på ett säkert sätt spelar VVS en viktig roll.

För att förstå hur dessa system fungerar och hur de bäst underhålls är det viktigt att ha en grundläggande kunskap om de olika komponenterna och de regler som styr installation och reparation. I denna artikel går vi igenom vad du behöver veta om VVS för att kunna fatta informerade beslut kring dessa system.

Vad betyder VVS?

VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet. Denna förkortning omfattar alla system som har att göra med uppvärmning av byggnader, luftcirkulation och vattenförsörjning samt avloppshantering.

VVS-system är som sagt väldigt viktigt för att skapa en bekväm, hälsosam och funktionell inomhusmiljö i alla typer av byggnader – allt från bostäder till kommersiella fastigheter.

Tjänster inom VVS

VVS-branschen erbjuder en bred uppsättning tjänster. Här nedanför går vi igenom några av de absolut vanligast förekommande tjänsterna när det kommer till VVS-arbeten.

1. Installation av värmesystem

2. Installation och underhåll av ventilationssystem för god luftkvalitet

3. Installation och reparation av vatten- och avloppsrör

4. Badrumsrenoveringar

5. Installation och service av varmvattenberedare

6. Avloppsspolning och rensning av stopp

7. Optimering av VVS-system för minskad energiförbrukning

8. Felsökning och reparation av läckor

9. Installation och underhåll av pumpar och tryckkärl

10. Konsultation och rådgivning om VVS-lösningar

Kan vem som helst utföra VVS-arbeten?

Det finns inga lagar som direkt förbjuder dig från att utföra enklare VVS-arbeten själv, så länge det inte involverar elektricitet, ändringar i befintliga system, eller att dra om rör och avlopp. Däremot kräver dessa uppgifter ofta en stor kunskap och noggrannhet. Om ett misstag leder till skador, som exempelvis vattenskador, finns en stor risk att din försäkring inte täcker kostnaderna.

Därför är det i princip alltid en klok investering att anlita en rörmokare, som har både den expertis och de certifieringar som krävs för att arbetet ska bli korrekt utfört. Och som tur är det numera, tack vare internet, väldigt enkelt att hitta duktiga rörmokare över hela landet – så oavsett om du söker efter en seriös rörmokare Sollentuna, Göteborg, Ystad, Kiruna eller någon annanstans så kommer det sannolikt inte vara några problem att hitta en bra och seriös aktör att anlita.

VVS-arbeten täcks av ROT-avdraget

En fördel med att anlita rörmokare för VVS-arbeten är att många av dessa tjänster omfattas av ROT-avdraget.

ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad, och avdraget innebär att du kan få skattereduktion för arbetskostnaden vid vissa typer av hushållsnära tjänster.

För VVS-arbeten kan du få ROT-avdrag för exempelvis:

  • Installation eller byte av värmesystem
  • Reparation och underhåll av vattenledningar och avlopp
  • Installation av värmepump
  • Badrumsrenovering (arbetskostnaden för VVS-delen)

ROT-avdraget uppgår till 30% av arbetskostnaden, upp till ett specifikt maxbelopp per år. Detta kan göra det mer ekonomiskt fördelaktigt att anlita hjälp för dina VVS-behov. Värt att poängtera är dock att för att få ROT-avdraget godkänt måste arbetet utföras av en hantverkare med F-skattsedel. Vi rekommenderar att du dubbelkollar reglerna för ROT-avdraget innan du sätter igång.