Hur lär man sig saker mer effektivt?

Att kunna lära sig saker snabbt och effektivt kan vara svårt, särskilt om du inte är van vid att studera. Det finns dock några saker som du kan göra för att lära dig nya saker snabbare och effektivare. En god studieteknik är A och O för alla som vill klara sig bra i skolan eller på det nya jobbet.

Som med mycket annat här i livet behöver den studieteknik som fungerar klockrent för någon annan nödvändigtvis inte fungera för dig. Det gäller att testa sig fram för att se vad som. Det finns dock några allmänna tips som kan hjälpa nästan vem som helst att lära sig saker mer effektivt.

Här nedanför berättar vi mer!

Hitta en en inlärningsprocess som fungerar för dig

Alla människor är olika, det innebär också att alla lär sig bäst på olika sätt. Vissa människor lär sig bättre genom att lyssna på ljudinspelningar, andra genom att läsa texter, medan vissa föredrar ett mer praktiskt tillvägagångssätt. Det finns inget ”rätt” sätt att lära sig något – det viktiga är att hitta en inlärningsprocess som fungerar för dig.

Ett sätt att ta reda på hur du lär dig bäst är genom att experimentera med olika metoder och se vad som fungerar bäst för dig. Att bli snabb på att lära sig nya saker kommer således inte ske över en natt, utan det kommer att ta lite tid att hitta den inlärningsprocess som fungerar för just dig.

Dela upp det du ska lära dig i konkreta delar

Att försöka lära sig för många saker på en gång kan faktiskt göra det svårare att lära sig något alls. När du försöker fokusera på för många saker samtidigt är det lätt att bli överväldigad och glömma allt du har lärt dig.

Försök istället att dela upp det du behöver lära dig i mindre, mer lätthanterliga delar. Om du till exempel studerar inför ett prov kan du dela upp materialet i mindre avsnitt och fokusera på ett avsnitt i taget. När du har behärskat ett avsnitt kan du gå vidare till det andra.

Läs på om info ifrån bra källor

När du försöker lära dig något nytt är det viktigt att du läser information från bra källor. Alla informationskällor är inte lika pålitliga och bra – vissa är mer tillförlitliga än andra. När du letar efter information ska du försöka hitta källor som är objektiva och välinformerade.

Du kan ofta avgöra om en källa är tillförlitlig genom att genom att titta på vem som har skrivit den. Om författaren är expert på ämnet eller om källan kommer från en tillförlitlig organisation är det troligt att den är en seriös källa. Vi kan starkt rekommendera uppdragsmedia.se som en är en tillförlitlig webbplats som skriver om en hel del olika intressanta ämnen.

Kom ihåg att ta pauser

Att studera under långa perioder kan faktiskt göra det svårare att lära sig och komma ihåg information. När du fokuserar på något för länge kan det bli svårt att hålla sig fokuserad, vilket gör att studerandet blir mindre effektivt.

Se därför till att under jämna mellanrum ta pauser när du studerar. Ställ dig upp och sträck på dig, ta ett mellanmål eller ta några minuter för att helt enkelt bara rensa huvudet.