Takläggning för nybörjare (en steg-för-steg guide)

Har du någonsin drömt om att få lägga tak på ditt egna hus, men känt dig osäker på om du verkligen har den kunskap och erfarenhet som krävs? Isåfall är du inte ensam! Många har en vilja att utföra egna projekt på hemmet, men känner sig osäkra på om de verkligen kan klara det. Men det är faktiskt möjligt att lägga tak på egen hand – även för en nybörjare.

Dagens artikel kommer att ge dig en steg-för-steg guide på hur du kan gå tillväga för att lägga tak på egen hand, utan tidigare erfarenhet. Men om du dock inte känner för att genomföra processen helt på egen hand så kan du såklart delvis även ta hjälp av professionella takläggare. Bor du i Stockholm kan du exempelvis anlita en takläggare Lidingö eller någon annan duktig aktör som finns i närområdet. Är det så att du bor någon annanstans så finns det sannolikt bra företag att välja mellan även där – men gör lite research innan du bestämmer dig så att du känner dig trygg i ditt val.

Vi vill verkligen uppmana dig att enbart försöka med detta på egen hand om du verkligen vet att du kan klara av det. Annars finns det nämligen en stor risk för att du gör något fel eller att någon olycka sker – så det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Saker du behöver ha koll på innan du sätter igång

Innan du börjar med något byggprojekt, inklusive takläggning, är det viktigt att se till att du har en giltig försäkring som täcker eventuella misstag eller olyckor som kan ske under arbetet.

Det är även mycket viktigt att kolla upp om du behöver ett bygglov för ditt projekt eller inte. Vissa takläggningsarbeten kan kräva att du ansöker om ett bygglov innan du kan påbörja arbetet, så det är viktigt att du kollar upp detta med din kommun innan du sätter igång med ditt arbete.

Hur lägger man tak?

När du har kontrollerat att du har en giltig försäkring, att du har det som krävs för att påbörja takläggningen, och känner dig säker på din förmåga att genomföra detta arbete så kan du följa följande steg:

1. Skaffa det som behövs

Se till att du har alla verktyg och material som behövs för att lägga taket. Detta inkluderar takpannor, spik, hammare, måttband, kniv, skiftnyckel och andra verktyg.

2. Sätt upp byggställning

Om du arbetar på ett hus med fler än en våning ska du av säkerhetsskäl sätta upp en ställning. Se till att ställningen är säker och stabil innan du börjar arbeta.

3. Riv ner det gamla taket

Innan du kan lägga det nya taket måste du riva ner det gamla. Se till att du tar bort alla takpannor och annat som måste tas bort från det befintliga taket innan du börjar lägga det nya.

4. Spika råsponten

Börja spika fast råsponten på takbrädorna. Börja från botten och arbeta dig uppåt och se till att spikarna sitter fast och inte lossnar lätt.

5. Lägg ut takpapp

När råsponten är på plats är nästa steg att lägga ut ett lager takpapp över takstolarna och se till att det är ordentligt förseglat och säkert. På så sätt skyddar du taket från fukt att komma in vilket i sin tur kan leda till mögelbildning.

6. Sätt fast läkt

För att du ska kunna fästa det yttre taket på något måste du först och främst spika upp så kallat läkt, som är ett trämaterial vars syfte är att finnas för att det ytter taket ska kunna sitta fast helt enkelt.

7. Lägg taket

Nästa steg är att lägga själva taket. Se till att de läggs i rätt riktning och att de inte överlappar varandra, eftersom det kan leda till läckage. Denna process kommer variera en aning beroende på vilket takmaterial du använder.

8. Sätt upp hängrännor och stuprör 

Sist men inte minst måste installera dina hängrännor och stuprör. Se till att de är ordentligt fastsatta, eftersom läckande hängrännor kan skada dina väggar och tak.