Såhär fixar du en fest med Gatsby tema

Bjuda in till en fest kan vara en spännande och lite stressande uppgift, men genom att välja rätt tema på festen kan man sätta grunden för att stämningen ska bli så bra som möjlig. Ett tema som aldrig verkar gå ur tiden är det glamorösa 1920-talet – eran av jazz, flapperklänningar och extravagant livsstil, även känd som ”Gatsby-eran”. Och vad kunde vara bättre än att överraska dina gäster med en Gatsby tema fest?

I den här guiden kommer vi att gå igenom alla de nödvändiga stegen för att skapa din alldeles egna The Great Gatsby fest. Från inbjudningskort och dekorationer till klädkod och musik, vi har samlat allt du behöver för att fixa en minnesvärd fest. Så slå på en jazzplatta, häll upp ett glad med champagne och låt oss dyka in i detaljerna i att återskapa en fest i denna ikoniska era.

Vad är Gatsby tema?

Gatsby-temat är inspirerat av F. Scott Fitzgeralds legendariska roman ”The Great Gatsby”. Romanen, skriven under jazzåldern, skildrar livet på Long Island’s North Shore under den glansiga och extravaganta 1920-talets epok. Denna period var känd för sina livliga fester, blomstrande jazzmusik, flappermoden och dekadent levnadssätt.

Ett Gatsby tema återskapar denna ära av lyx och excess genom dess distinkta estetik. Det omfattar allt från klädsel – tänk pärlhalsband, paljetter, fransar och högklackade skor för damer och snygga kostymer, hattar och flugor för herrar – till inredning präglad av glamour och glans med mycket guld, glitter, fjädrar och pärlor. Musik är också en väsentlig del, med jazz och swing låtar som skapar den perfekta atmosfären.

En Gatsby fest är inte bara en fest – det är en möjlighet att resa tillbaka i tiden till en period av otyglat firande och storslagenhet. Det är en chans att klä upp sig, leka med extravaganta dekorationer och dansa natten lång till ljudet av jazzmusik. Det är en kväll där allt handlar om stil, elegans och att ha otroligt kul. Om du vill göra kvällen ännu roligare kan det vara smart att ha några roliga skämt i bakfickan, som du kan dra för att liva upp stämningen. Ta del av flera skämt som passar bra att dra på fest hos https://roligareliv.se/.

Hur bjuder man in till en Gatsby fest?

Att skicka ut inbjudningar till din Gatsby-fest är mer än bara en en inbjudan – det är första steget i att skapa en stämning av spänning och förväntan inför festen. Här är några tips för att skapa inbjudningar som kommer att få dina gäster att räkna ner dagarna till festen.

Skapa den rätta designen – Din inbjudan bör reflektera glamour och extravagans som präglar 1920-talets estetik. Tänk guld, svart, vitt och silver, geometriska mönster och glittrande detaljer. Om du är kreativ kan du designa dem själv, annars finns det många webbplatser där du kan anpassa och beställa dem online.

Innehåll – Förutom datum, tid och plats, bör din inbjudan också inkludera information om temat och klädkoden. Uppmuntra gästerna att klä sig i 1920-talsstil, och ge dem några exempel för att ge dem en idé om vad de ska satsa på. Ett meddelande som ”Dra på dig dina flapperklänningar och monokler, vi tar oss tillbaka till det glittrande 1920-talet!” kan vara mycket effektivt.

Hur ska klä sig för en Gatsby tema fest?

The Great Gatsby utpekade sig som sagt på 1920-talet, och därför bör du även försöka klä upp dig med kläder från den tidsepoken. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort och det krävs vanligtvis lite mer än dina vanliga festkläder som du har i garderoben. Låt oss därför kolla lite närmare på vilka kläder som passar för en Gatsby tema fest, både för damer och herrar.

Kläder för damer

Flapper-klänningen är ikonisk för denna era. Satsa på klänningar med pärlor, paljetter och fransar, ofta i geometriska mönster, för att verkligen återskapa tidsperiodens stil. Klänningarna brukar ha en lös passform och ofta med ett midjeband för att betona midjan. För en ännu mer dramatisk effekt, komplettera med långa pärlhalsband, fjäderhårbågar och glittrande huvudband. Glöm inte fisknätsstrumpor och högklackade skor för att avsluta looken.

Kläder för herrar

Män på 1920-talet klädde sig eleganta. En välpassande svart eller vit smoking, helst med väst, är det perfekta valet. Kombinera med en klassisk vit skjorta, en bow tie eller en slips och ett par blanka svarta skor. Om du vill gå ett steg längre, kan accessoarer som en hatt av typen fedora eller homburg, ett fickur eller kanske till och en monokel.

Vilken festdekoration ska man ha?

Utan rätt dekoration, kan din Gatsby fest riskera att tappa en del av sin charm och atmosfär. Här kommer några idéer för att skapa den rätta stämningen med hjälp av dekoration.

1. Färger och material – För att skapa en autentisk Gatsby-känsla, bör du satsa på färger som guld, svart och silver. Använd material som satin, sammet, glitter och pärlor för att fånga 1920-talets lyx.

2. Bordsskyltar och menyer – Använd art deco-typografi för alla skriftliga element, inklusive bordsskyltar, menyer och skyltar för att navigera gästerna runt festen.

3. Ljussättning – Använd snygga bordslampor, lyktor och ljus för att skapa en intim atmosfär. Glittrande ljusslingor och ljusstakar kan också hjälpa till att fånga den extravaganta stämningen från 1920-talet.

4. Blommor och fjädrar – Centrumbord kan prydas med stora blomsterarrangemang, fjädrar och glitter för att skapa dramatiska bordsdekorationer.

5. Ballonger – Guld- och silverballonger, särskilt de i form av siffror och bokstäver, kan användas för att skapa ett statement eller för att ange var festen är.

6. Väggdekorationer – Häng upp affischer med bilder på 1920-talets ikoner, som Louise Brooks eller Rudolph Valentino, eller använd tyger med art deco-mönster för att skapa dramatiska draperier.

7. Fotohörna – Skapa en fotohörna med roliga rekvisita, såsom fjäderboas, cigarrhållare, hattar och huvudband, så att gästerna kan ta minnesvärda bilder.

Jazz och Swing för den perfekta atmosfären

Musiken är hjärtat i varje Gatsby tema fest. Det var ju ändå ”Jazzens era” och ljudet av jazz och swingmusik är oumbärligt för att skapa den autentiska 1920-talsatmosfären.

Under 1920-talet växte jazzmusiken i popularitet och blev en dominerande musikgenre. För din fest, överväg att inkludera klassiska jazzhits från storheter som Louis Armstrong, Duke Ellington, Bessie Smith och Ella Fitzgerald. Dessutom kan du inkludera moderna jazztolkningar för att hålla musiken aktuell och pulserande.

Swingmusiken blev mer populär under 1930-talet och 1940-talet, men dess rötter kan spåras tillbaka till 1920-talet och den passar väl in i en Gatsby-fest. Tänk Benny Goodman, Glenn Miller och Count Basie. Dessa melodiska toner kommer att få dina gäster att vilja dansa!

Vad man ska servera på en Gatsby-fest?

Mat och dryck spelar en stor roll i att skapa den rätta stämningen för din fest i gatsby tema. På 1920-talet var det mycket populärt med extravaganta cocktailparty.

För dryck, bör du satsa på klassiska cocktails som var populära under 1920-talet. Detta innefattar drycker som Mint Julep, Sidecar, French 75 och självklart, Champagne. Champagne var synonymt med lyx och överflöd under denna tid, och det kommer definitivt att ge din fest en touch av elegans. Du kan även överväga att skapa en ”speakeasy”-stil cocktailbar där gästerna kan prova olika cocktails.

När det gäller mat, tänk små, eleganta aptitretare som lätt kan ätas stående medan man minglar. Rätter som kanapéer med lax och cream cheese, ostron och stekt camembert med tranbärssås kan vara lämpliga val. Sötsaker bör också finnas tillgängligt.

Aktiviteter och spel

För att verkligen ta ditt Gatsby evenemang till nästa nivå, planera för några roliga aktiviteter och spel som återspeglar 1920-talets tema.

En klassisk 1920-talsaktivitet är dans. Jazzåldern var fylld av energi, och människor älskade att dansa. Om möjligt, anlita en dansinstruktör för att lära ut några grundläggande steg i charleston eller swing. Eller om du har tillräckligt med utrymme, kan du skapa en improviserad dansyta för gästerna att strutta sina grejer.

För att få gästerna att mingla och lätta på stämningen bör du överväga att introducera några period-specifika spel. Ett exempel kan vara ett klassiskt 1920-talskortspel som poker eller bridge. Eller varför inte arrangera en ”bäst klädda” tävling? Uppmuntra gästerna att klä upp sig i sin bästa 1920-tals outfit och rösta sedan på vem som fångade Gatsby-stilen bäst.