Så underhåller du fönster och dörrar på bästa sätt

Ordentligt underhållna fönster och dörrar är nyckeln till ett friskt och bekvämt inomhusklimat samt en vacker exteriör. De skyddar oss från väder och omgivning, men också möjliggör ljus och ventilation. Därför är det viktigt att regelbundet se över och underhålla dessa viktiga byggkomponenter för att säkerställa att de fungerar på ett effektivt och säkert sätt.

Det finns en hel del saker som man på en regelbunden basis bör göra för att ta hand om ens fastighets fönster och dörrar. Beroende på vilken typ av fönster eller dörr det rör sig om kan det finnas olika krav på underhåll. I denna artikel kommer vi titta närmare på några allmänna tips för att hålla dina fönster och dörrar i toppskick.

Varför underhålla fönster och dörrar?

Det finns många anledningar till varför man bör underhålla fönster och dörrar regelbundet.

Först och främst säkerställer det att de fortsätter att fungera som de ska, vilket är viktigt för att bibehålla ett friskt och bekvämt inomhusklimat samt skydda ditt hem från väder och omgivning. Vid regelbundet underhåll kan man också upptäcka och åtgärda eventuella skador eller problem innan de blir allvarligare och mer kostsamma att reparera.

Det är dessutom så att fönster och dörrar också är en viktig del av det visuella utseendet på ett hem, och väl underhållna fönster och dörrar bidrar till en mer attraktiv exteriör. Så sammantaget är regelbundet underhåll av fönster och dörrar en viktig åtgärd för att säkerställa att de fungerar på ett effektivt och säkert sätt, samt bidra till ett friskt och attraktivt hem.

Kontrollera tätningslisten

Tätningslisten på fönster och dörrar är en viktig komponent som hjälper till att förhindra att det börjar dra. Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera tätningslisten för att säkerställa att den fortfarande fungerar som den ska.

En skadad tätningslist kan orsaka läckage av luft och vatten, vilket kan leda till en ökad energiförbrukning och högre räkningar för uppvärmning och kylning. Dessutom kan det orsaka skador på fönsterramen och omgivande väggar och möbler.

Vid regelbundet underhåll bör man kontrollera tätningslisten för eventuella skador eller nötningar, och åtgärda dem om nödvändigt. Om tätningslisten är allvarligt skadad eller har blivit ineffektiv, bör den bytas ut för att säkerställa att fönstret fortfarande fungerar som det ska.

Måla om fönsterna

Färgen på fönster och dörrar kan blekna med tiden, vilket kan få dem att se trötta och tråkiga ut. Att måla om ramarna är ett relativt enkelt jobb som hjälper dig att hålla dina fönster snygga och fräscha. Det är viktigt att använda en färg av hög kvalitet som är lämplig för utomhusytor för att säkerställa ett långvarigt resultat.

Vill du ha hjälp med att måla om fönster bör du anlita en duktig målare. Dessa kan du hitta genom att t.ex. söka efter ”fönstermålning & måla fönster Stockholm” på webben (och såklart byta ut ”Stockholm” mot den stad eller ort som just du bor i). När du väl har bestämt dig för en bra målare så kommer de kunna hjälpa dig med hela processen – dvs allt från att skrapa bort den gamla färgen till att måla om på nytt.

Byt ut gammalt kitt

Att byta ut gammalt kitt på fönstren är en viktig åtgärd för att förbättra fönstrens täthet och prestanda. Kitt är materialet som används för att täta mellan fönsterkarmen och fönsterglaset, och det kan bli nött och skadat över tid.

Ett gammalt eller skadat kitt kan leda till att det läcker ut en del rumsvärme genom fönsterrutorna, vilket kan leda till en ökad energiförbrukning och högre räkningar för uppvärmning av huset. Dessutom kan det orsaka skador på fönsterramen vilket såklart inte är jättebra.

Vid regelbundet underhåll bör man kontrollera kittet för eventuella skador eller nötningar, och åtgärda det om nödvändigt. Bytet av gammalt kitt är en enkel och billig åtgärd som kan ha stor inverkan på fönstrens täthet och prestanda.