När det kommer till underhåll av husets fasad finns det ingen one-size-fits-all tidsplan. Tvärtom kan intervallet mellan när det är dags för underhåll variera kraftigt. Två avgörande faktorer som spelar in här är fasadens material och de väderförhållanden som fasaden möter.
Med det sagt finns det några generella riktlinjer som kan hjälpa dig att navigera när det kommer till detta. De flesta experter rekommenderar en visuell inspektion av fasaden minst en gång om året. Detta kan innebära att titta efter sprickor, färg som flagnar, mögel eller andra tecken på slitage. För vissa material, som tegel eller vissa typer av sten, kan underhållsintervallerna vara längre då dessa material ofta är mer hållbara.
Olika fasader kräver olika underhåll
När du tittar på olika hus kan du se en värld av skillnader inte bara i stil utan också i vilka material som används för fasaden.
Och precis som varje hus har sin egen karaktär så har varje typ av fasad sina egna behov när det kommer till underhåll. Låt oss kolla in hur olika material står sig över tid och vad de behöver för att fortsätta se bra ut.
Tegelfasader
Tegel är ett tåligt material som håller väldigt länge. Faktum är att tegelfasader knappt behöver något underhåll alls. Men precis som allt annat så behöver även tegelfasader lite kärlek så småningom. Efter cirka 70 till 90 år kan det bli dags att ge fogen lite omsorg och göra en renovering. Men tills dess kan du lita på att teglet står starkt mot väder och vind.
Putsfasader
Puts ger ett mjukt och enhetligt utseende som kan målas i vilken färg som helst för att matcha din stil. Men, det är lite mer underhållskrävande än tegel. En väl underhållen putsfasad kan stå sig i runt 50 år innan det är dags för en ordentlig renovering. För att putsen ska hålla sig i toppform kan det vara en god idé att hålla ett öga på sprickbildningar eller färgförändringar som kan visa sig över tid.
Träfasader
Trä har en värme och en charm som få andra material kan erbjuda. Men det är också ett material som behöver lite mer underhåll. Du kommer behöva måla om fasaden ungefär var tionde år.
Den här typen av fasad är dessutom mer utsatt för väder och vind och vi rekommenderar att du verkligen är noga med att inspektera fasadens skick. Här kan det vara bra att kolla två gånger om året för att vara säker på att allt ser bra ut.
Fixa små problem innan dom blir stora
Det kan vara lätt att vända kinden till och ignorera de små tecknen på slitage som dyker upp på husets fasad. Men att låta små problem vara kan leda till större och mer kostsamma åtgärder längre fram. Ta till exempel en liten spricka i putsfasaden: den kan verka harmlös vid första anblick, men vatten och fukt kan finna sin väg in genom sprickan – speciellt under regniga perioder.
Att agera snabbt och reparera en sådan spricka när den är liten kan vara skillnaden mellan en enkel fix och en omfattande fasadrenovering. Och det gäller inte bara putsfasader. Små skador på en träfasad kan t.ex. leda till röta och mer omfattande problem.
Vi rekommenderar starkt att du anlitar en hantverkare som kan hjälpa dig med detta och se till så att slutresultatet blir riktigt bra. Genom att söka runt på nätet kan du hitta bra aktörer att ta kontakt med. Ett tips är att googla på ”fasadrenovering” som utgångspunkt. Därefter kan du googla vidare efter mer lokala resultat genom att lägga till namnet på staden, orten eller området där du bor. Så om du exempelvis bor i Trelleborg kan du då googla på ”fasadrenovering Trelleborg” för att hitta företag som kan hjälpa dig med den här typen av renoveringsarbete.