Hur löneförhandlar man som ett proffs?

När det gäller löneförhandlingar är många nervösa och vet inte riktigt hur de ska gå tillväga för att inte upplevas som giriga eller påträngande gentemot sin chef, vilket oftast resulterar i att de flesta nöjer sig med mindre i lön än vad de är egentligen förtjänar.

Om du snart ska ha ett lönesamtal med din chef eller om du håller på att leta efter ett nytt jobb, och vill vara säker på att du får den lön du är värd, så finns det några tips och trix som du bör känna till.

I dagens artikel ska vi gå igenom ett par saker som förhoppningvis kan hjälpa dig att öka ditt självförtroende när det gäller löneförhandlingar och se till så att du får den lön du verkligen förtjänar.

Var inte rädd för att det ska bli obekvämt

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller löneförhandlingar är att du inte ska oroa dig för att situationen kommer att bli obekväm eller liknande. Det är okej att känna sig lite ängslig eller stressad inför lönesamtalet, men låt inte det hindra dig från att begära det du förtjänar.

Om du faktiskt anser att du förtjänar en högre lön, gå in där med självförtroende och var beredd att förklara varför du tycker som du gör. Det är helt normalt att känna sig obekväm när man diskuterar om lönen, men försök ändå att hålla dig lugn och samlad.

Tänk på allt roligt du kommer kunna göra med de extra pengar om du lyckas förhandla fram en högre lön, vilket kommer att bidra till att motivera dig att ta dig igenom lönesamtalet på ett bra sätt.

En högre lön kommer inte bara göra dig tryggare rent ekonomiskt, utan det kommer även ge dig sinnesro och eftersom du då sannolikt kommer kunna lägga undan mer pengar inför osäkrare tider, eller om en oförutsedd kostnad skulle dyka upp.

Såklart innebär dock inte en högre lön att du garderat dig mot ekonomiska problem. Trots en stor löneökning kan det komma situationer där du kanske behöva att låna pengar ändå, och i dessa fall bör du alltid ta hjälp av en låneförmedlare för att få hjälp att hitta ett så förmånligt lån som möjligt. Hos Låneförmedlarguiden.se kan du jämföra och hitta den bästa låneförmedlaren just nu!

Var beredd att kunna förklara varför du förtjänar mer i lön

För att öka chanserna till att få en löneökning bör du kunna förklara varför du anser att du förtjänar mer pengar. Det är fördelaktigt om du på något konkret sätt kan påvisa hur du har bidragit till företagets utveckling och framgång. Om du kan visa att du är en viktig del av företaget blir det lättare för din chef att motivera en löneökning.

Förklara för dig chef vilka ansvarsområden du har och hur du har hjälpt företaget att växa eller sparat pengar. Var specifik och använd om möjligt siffror för att styrka dina argument. Din chef kommer troligen att ta dina argument på större allvar om du kan visa att du har bidragit på ett positivt sätt till företagets utveckling.

Jämför vad andra tjänar i din bransch

Sist men inte minst är det väldigt bra om du kan ta reda på vad andra inom din bransch och roll tjänar. På så sätt får du en bättre uppfattning om vad som anses vara ”rimlig lön” och får en bra utgångspunkt för lönesamtalet.

Om du kan visa att du får mindre betalt än andra med liknande kvalifikationer och erfarenhet blir det lättare att argumentera för en löneförhöjning. Det kan vara svårt att undersöka löner eftersom många människor inte vill tala om hur mycket de tjänar. Det finns dock många tillförlitliga källor på nätet som man kan utgå ifrån.