Hur fungerar betting utan svensk licens?

I Sverige har spelmarknaden förändrats mycket sedan en ny spellag introducerades 2019. Med den nya lagen kom även ett så kallat licenssystem där samtliga spelbolag som önskar erbjuda spel på den svenska spelmarknaden måste ha en giltig licens från Spelinspektionen. Trots detta är det dock fortsatt många spelare som söker sig till andra aktörer med licenser i utlandet. Men vad innebär detta i praktiken?

I denna artikel kommer vi att gå igenom konceptet och förklara de olika aspekterna av att besöka bettingsidor utan svensk licens, samt fokusera på hur de skiljer sig från sina svenska motsvarigheter.

Vad innebär bettingsidor utan svensk licens?

När man pratar om att besöka bettingsidor utan svensk licens syftar man kortfattat på spelbolag som saknar en svensk spellicens. Dessa spelbolag har i stället licenser från andra länder som exempelvis Malta, Storbritannien, Curacao eller Gibraltar.

Trots avsaknaden av en svensk licens, kan spelare i Sverige fortfarande använda sig av dessa spelbolag. Dock finns det några skillnader och eventuella risker att tänka på än om man skulle spela hos ett svenskt spelbolag.

Då svenska spellagen är skapad för att främja en tryggare spelmarknad med högt konsumentskydd har det implementerats en rad regelverk för att minska de negativa konsekvenser som spel om pengar kan bidra till. Det är också främst dessa regelverk som är de huvudsakliga skillnaderna mellan att betta hos spelbolag med svensk licens och hos bettingsidor som saknar denna licens. Vi går igenom dessa nedan.

Bonusar

För att motverka att spelare inte får incitament att spela för mer pengar än vad de kan eller har råd med, är bonusar hårt reglerade i Sverige. Detta innebär att spelbolag med svensk licens enbart får tillhandahålla en bonus per spelare, något som skiljer sig markant från bettingsidor utan svensk licens som oftast har friare regelverk.

Hos dessa aktörer går det att förutom en välkomstbonus även ta del av bonusar under spelets gång samt diverse VIP erbjudanden. Det är inte heller ovanligt att lojala kunder, som varit registrerade på plattformarna under en längre tid, kan ta del av specialanpassade bonuserbjudanden. Samma gäller för spelare som spenderar högre summor pengar.

Spelgränser och självavstängning

En annan del i att motverka överdrivet spelande är att spelare, vid besök hos svenska spelbolag, måste sätta sina egna spelgränser. Det vill säga gränser om hur mycket de kan sätta in under en dag, vecka och månad. När gränserna nåtts kan spelare inte göra fler insättningar utan måste då vänta tills en ny spelperiod påbörjas.

På många bettinsidor utan svensk licens finns möjligheten att göra detsamma, men är som oftast inget krav som ställs på spelarna, likt hur det är hos de svenska aktörerna. Det som däremot inte finns hos utländska spelbolag är möjligheten till en heltäckande självavstängning.

Enligt lag, ska samtliga svensklicensierade spelbolag erbjuda spelare möjligheten att genomföra en självavstängning när som helst, och under en valfri period (men som kortast under 1 månad). Då detta görs med hjälp av spelarens e-legitimation kan svenska spelbolag enkelt kontrollera detta när samma spelare vill registrera sig hos ett annat licensierat bolag.

Eftersom tjänsten enbart finns tillgänglig i Sverige täcks inte bettingsidor utan svensk licens av registret och spelare som har en pågående avstängning kan därför fortsatt spela hos utländska aktörer. För spelare som vill genomföra en avstängning även där, måste ta kontakt med varje enskilt spelbolag. Anledningen till detta är att de utländska spelbolagen ofta har olika licenser, vilket gör det svårt att skapa ett heltäckande system för detta.

Skatter

Även skatteregler är en stor faktor som skiljer de olika spelbolagen åt. Vinster som görs hos spelbolag med svensk licens är skattefria eftersom kravet om att betala skatt åligger spelbolagen själva. Samma regler gäller generellt även aktörer med licens inom EU/EES förutsatt att deras bettingsidor inte riktar sig mot svenskar. I ett sådant fall måste spelaren själv deklarera eventuella vinster som överstiger 100 kronor. Skatten är då om 30 procent.

Vinster hos bettingsidor med en licens utanför EU/EES är alltid skattepliktiga. Även här berörs samtliga vinster över 100 kronor, där skattesatsen också är 30 procent. Spelar man hos flera olika aktörer ska varje vinst deklareras enskilt då detta inte är något som registreras automatiskt.

Slutsats

Spel på bettingsidor utan svensk licens innebär sammanfattningsvis att man spelar hos ett spelbolag utan en giltig svensk licens. Det är inte olagligt för enskilda spelare att betta hos sådana spelbolag, men det finns vissa skillnader jämfört med svenska motsvarigheter som det är rekommenderat att hålla koll på.

Bland annat kan spelbolag utan svensk licens erbjuda mer lukrativa bonuserbjudanden men kan även å andra sidan ha helt annorlunda skatteregler än vad man är van vid. Det är därför viktigt att vara medveten om detta innan man väljer att besöka en spelsajt utan svensk licens.