En enkel guide för att köpa en begagnad bil (8 tips)

När det kommer till att köpa begagnade bilar fins det en mycket att tänka på, detta gäller i synnerhet när det kommer till att köpa bil från privatpersoner.

Så för att göra denna process så enkel som möjligt, och så att du ska slippa trampa på alla landminor som finns där ute, har vi här nedanför sammanställt hela 8 tips för att köpa en begagnad bil.

Nu sätter vi igång!

1. Har en klar uppfattning om vad du är ute efter

Det är viktigt att veta vilken typ av bil du vill ha, vilka funktioner den ska ha och hur mycket pengar du är villig att spendera innan du ger dig ut på marknaden för att börja leta.

Om du har en klar uppfattning om vad du letar efter kan du begränsa sökandet och spara tid i det långa loppet. Se därför till att alltid ta dig tiden och fundera på vilken typ av bil som passar bäst för dina behov, din livsstil och din budget.

2. Kontrollera bilar du kolla på noggrant

Innan du köper en begagnad bil är det viktigt att du gör en ordentlig research och kontrollerar bilen noggrant.

Det finns inget värre än att rulla hem i en nyinförskaffad bil och bara några dagar senare märka att något är inte helt rätt. Så om du köper från privata säljare är det alltid bäst att ta med dig en person med kunskap inom ämnet som kan inspektera bilen.

Saker som är värda att kolla närmare på är följande:

  • Däck och fälgar
  • Strålkastare och ljus
  • Plåt och lack
  • Under motorhuven
  • Under bilen
  • Säten och bälten
  • Elfunktioner

3. Provkör alltid bilen

Provkörning är en viktig del av köpet av en begagnad bil, så hoppa inte över detta steg! Ta god tid på dig, prova bilen i olika vägförhållanden, och testa alla funktioner för att se till att allt fungerar som det ska och att bilen känns bekväm att köra.

Detta kanske känns som en självklarhet, men det är en hel del köpare som glömmer bort att göra detta. Så se därför till att alltid begära om att få provköra bilen innan du köper den!

4. Kolla dokumentationen

När du köper en begagnad bil är det viktigt att kontrollera dokumentationen. Det gäller bland annat servicebojen, registreringsbevis och försäkringshandlingar. Du bör också kontrollera om bilens instruktionsbok finns tillgänglig.

Med allt detta tillgängligt kan kontrollera om bilen har fått regelbunden service, försäkrad och laglig att köra.

5. Kolla över möjligheten till att ta ett billån

Om du planerar att köpa en begagnad bil i den högre prisklassen kan det vara nödvändigt att ta ett billån för att kunna finansiera köpet.

För att hitta billån med bäst ränta rekommenderar vi att du tar hjälp av låneförmedlare som helt enkelt hjälper dig att jämföra låneerbjudanden från olika långivare, så att du kan hitta bästa möjliga lån för just dig.

6. Läs och kolla på recensioner om bilen i fråga

Om du vill få en ärlig överblick över ett specifikt bilmärke eller bilmodellen av de bästa du kan göra att göra är att läsa och kolla på recensioner om den. Där kan du ta reda på vad andra tycker om bilen och få en närmare bild av alla dess funktioner, fördelar, nackdelar och mycket mer.

Detta bör du fördelaktigast göra före du åker och kollar på bilen. På så sätt du får en bättre förståelse för vad du har att göra med innan du väl kollar på bilen i person.

7. Förhandla om priset

När det gäller bilköp är det alltid möjligt att förhandla. Var därför inte rädd för att förhandla om priset om du tycker att det är för högt.

Nästan alla säljare är inställda att du som köpare kommer försöka göra något åt priset, och många gånger brukar prissättningen anpassas därefter. Ta därmed tillfället i akt och försöka få det bästa möjliga priset.

8. Upprätta ett köpeavtal

När du och säljaren kommit överens om ett pris som både parter känner sig nöjda med är det därefter viktigt att upprätta ett köpeavtal. Detta dokument ska innehålla all information om köpet och skydda båda säljaren och köparen utifall någon av parterna inte skulle följa det som står i avtalet eller om något oförutsett skulle inträffa.

Vid köp av begagnad bil från privatperson rekommenderar vi att du använder dig av Konsumentverkets färdiga mall köpekontrakt, som du enkelt kan fylla i på datorn. Denna avtalsmall är gratis att använda och sparar mycket tid eftersom den täcker alla viktiga aspekter av försäljningen.