Har du någonsin undrat hur ofta tak behöver bytas ut eller vilken typ av material som är bäst för just ditt tak? Eller du kanske funderar på hur mycket det kan kosta att byta taket på din bostad?
Om du har några av dessa frågor eller andra kring takbyte så har du kommit helt rätt! Vi kommer nämligen att gå igenom de vanligaste frågorna som vi får kring takbyte – så att du kan få svar på dina funderingar och känna dig tryggare i ditt beslut kring takbytet.
Är det så att du har fler funderingar kring takbyten, eller något annat, så är du alltid varmt välkommen att höra av dig med tips på vad vi ska skriva om framöver.
1. Hur mycket kostar det att byta tak?
Det finns många faktorer som påverkar priset på att byta tak. Av den här anledningen kan det vara svårt att ge ett exakt pris utan att först se taket och få en klar bild av vad som behöver göras.
Men här är några av de faktorer som kan påverka priset:
1. Storleken på taket – Ju större takyta som ska täckas, desto dyrare blir det.
2. Materialet – Olika material har olika priser.
3. Hur komplicerat det är att byta taket – Om taket har många vinklar eller svåråtkomliga platser kan det bli dyrare att byta.
4. Om det finns skador på taket – Om undertaket har skador som måste åtgärdas innan det nya taket monteras kan det påverka priset.
5. Om det finns takfönster – Takfönster kan det också påverka priset, eftersom det kan bli mer komplicerat att byta taket runt fönstren.
Det finns således ingen exakt summa som gäller för alla takbyte, men som en ungefärlig vägledning kan man räkna med att det kan kosta mellan 5000 och 20 000 kronor per kvadratmeter att byta tak. Detta är dock bara en ungefärlig siffra och det är viktigt att du får en offert från en takfirma för att få en bättre uppfattning om priset för just ditt takbyte.
2. Vilket material är bäst att använda för taket?
Precis som med kostnaden för taket kan även det material som du bör välja variera från fall till fall. Olika material har nämligen olika fördelar och nackdelar som du bör tänka på. Vanliga takmaterial är bland annat takpapp, plåttak, taktegel, betongpannor och trätak.
Taktegel och betongpannor är ett mycket vanligt takmaterial i Sverige, och är både hållbart och långlivat. Det är lätt att laga skador på taket, och denna typ av tak håller vanligtvis väldigt länge. Plåttak är ett annat vanligt takmaterial som hus över hela landet har. Plåt är lättare än taktegel, vilket kan vara en fördel om taket inte är så starkt. Det är också enklare och snabbare att lägga plåt än taktegel.
Takpapp är ett mindre vanligt material, men det är också ett alternativ. Det är mycket hållbart och har goda isoleringsegenskaper, så det kan användas på platser där andra material kanske inte är lämpliga. Livslängden på dessa tak är dock vanligtvis inte lika lång som hos taktegel, plåttak och betongpannor.
Trätak är ett naturligt material som kan ge ett mycket fint utseende på taket. Det är lätt att lägga och håller i många år om det behandlas rätt. En nackdel med trä är att det kan vara lite dyrare än andra material.
3. Hur lång tid tar det att byta tak?
Hur lång tid det tar att byta taket beror på en mängd olika faktorer, såsom storleken på taket, materialet som ska användas, hur komplicerat det är att byta taket och hur många personer som jobbar med det.
Som en ungefärlig vägledning kan man dock räkna med att det tar mellan en och tre dagar för en professionell takläggare att byta ett tak – beroende på hur stort taket är och vilket material som ska användas givetvis.
Det kan dock finnas tak som tar längre tid att byta, så det är viktigt att du rådfrågar med takfirman för att få en mer exakt uppfattning om hur lång tid det kan ta för just ditt tak. Det är också viktigt att tänka på att det kan ta lite längre tid att byta taket om det finns skador som måste åtgärdas innan taket kan bytas, eller om det finns takfönster som måste tas hänsyn till.
Du bör också tänka på att det inte är enbart takbytet som tar tid. Det kan också ta tid att få offert från olika takfirmor, att välja rätt firma och att få tillstånd från kommunen om det behövs. Därför kan det vara bra att börja planera takbytet i god tid innan du faktiskt vill byta taket.
4. Måste man anlita en professionell takläggare för att byta taket?
Det är alltid rekommenderat att anlita en professionell takfirma när du ska byta taket. Det finns många olika saker som man behöver ta hänsyn till när man ska byta taket, och det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på om man inte har erfarenhet av att byta tak.
En professionell takfirma har den kunskap och erfarenhet som krävs för att kunna byta taket på ett säkert och hållbart sätt. De kan också hjälpa dig att välja rätt material och stil för just ditt tak, och de kan ge råd om hur du ska sköta taket för att det ska hålla så länge som möjligt.
Viktigt att tänka på är att det finns olika lagar och regler som gäller för takbyten, och en professionell takfirma känner till dessa och kan hjälpa dig att följa dem. Om du väljer att byta taket själv riskerar du att göra det på ett sätt som inte är säkert eller som inte följer lagarna, vilket kan leda till problem i framtiden.
Därför rekommenderar vi alltid att man anlitar en professionell takfirma när man ska byta taket. På så sätt kan du känna dig trygg i att taket byts på ett säkert och hållbart sätt. Och genom att ta in offerter från flera olika takläggare kan du säkerställa att du får ett bra och rimligt pris. Är du intresserad av att veta mer om den processen kan du kolla in hos takläggare Bålsta som visar hur enkelt det borde vara att komma i kontakt med en takläggare och få en offert.
5. Kan man byta tak på vintern?
Många husägare undrar ofta om det är möjligt att byta taket på vintern, och faktum är att är möjligt att byta taket året om under alla årstider – även om det kan vara lite mer utmanande och kallt att göra det på vintern jämfört med sommaren. Så, ja, det är möjligt att byta taket på vintern.