Är kreditkort något att ha?

När det gäller privatekonomi finns det många olika åsikter om kreditkort. En del anser att de är nödvändiga och kan lönsamma, medan andra tycker att de bara är slöseri och innebär ökade kostnader.

Så är ett kreditkort något du bör ha? Det beror faktiskt på dina individuella omständigheter. Så för att du ska kan fatta ett välgrundat beslut om huruvida de är rätt för dig eller inte behöver du ha koll på för- och nackdelarna med kreditkort.

Vad är kreditkort och hur fungerar de?

Kreditkort är en typ av lån som gör det möjligt att låna pengar upp till en viss gräns för att göra inköp. Kreditkortsföretaget fungerar i princip som långivare, och kortinnehavaren ansvarar för att betala tillbaka de lånade pengarna plus ränta och avgifter.

Om kortinnehavaren inte gör minimibetalningen kan han eller hon debiteras förseningsavgifter och räntan kan öka. Kreditkort kan vara ett användbart verktyg för att göra stora inköp eller för att täcka oväntade utgifter. Det är dock viktigt att komma ihåg att de är en form av skuld, och man bör vara försiktig så att man inte får för stora skulder.

Ta del av bonusar och cashback

En av de största fördelarna med kreditkort är de bonusar och cashback som många kreditkort erbjuder. Kort som American Express Gold Card erbjuder bonuspoäng för utgifter i vissa kategorier, medan andra kreditkort erbjuder poäng som kan lösas in för att få billigare flygresor.

Se därför till att jämföra dina välmöjligheter innan du tecknar ett kreditkort så att du kan se till att du får det bästa möjliga kreditkortet för just dig. Du kan då anpassa valet av kort baserat på vad du värdesätter, t.ex. om du reser mycket kan ett kort som ger billigare flygresor vara det optimala för just dig.

Var försiktig med räntan

En annan sak att tänka på när det gäller kreditkort är räntorna. De kan vara ganska höga, och när du använder ditt kreditkort för att göra betalningar är det viktigt att se till att du är medveten om att du kommer behöva betala ränta på det du köper.

Uteblivna betalningar kan även leda till räntorna ökar, så det är viktigt att hålla koll på betalningarna och inte låta skulden gå överstyr. Och om du i längden slutar att betala så kommer det leda till att din skuld skickas vidare till inkasso och därefter Kronofogden.