Är det riskfyllt att handla med aktier?

För många människor är aktiemarknaden en skrämmande och förvirrande plats. Det verkar vara något som bara är för experter och det kan vara svårt att veta var man ska börja om man vill handla med aktier.

I det här blogginlägget kommer vi att spräcka hål på några av myterna om aktiemarknaden och förklara hur den fungerar. Vi kommer också att visa dig att aktiehandel kan vara ett lönsamt om du gör det på rätt sätt!

Det finns risker

När det gäller investeringar finns det inget som är säkert. Alla som någonsin har handlat med aktier vet att marknaden kan vara volatil och att även de mest noggrant undersökta investeringarna kan stiga eller sjunka i värde.

Även om det förvisso finns risker med att handla med aktier kan det också leda till betydande vinster. Till exempel kan aktiekurserna stiga såväl som sjunka, vilket innebär att investerare har möjlighet att göra vinst också. Med detta i åtanke står det klart att det finns både risker och belöningar förknippade med aktiehandel. Alla som överväger att ge sig in på marknaden bör göra sin research och förstå både riskerna och de potentiella vinsterna innan de fattar några beslut.

Placera aldrig allt på en gång

En av de vanligaste myterna är att du aldrig ska investera alla dina pengar på en gång. Detta är helt enkelt inte sant. Om du diversifierar dina investeringar och sprider din risk över olika tillgångsklasser kan det faktiskt vara smart att investera alla dina pengar på en gång.

Naturligtvis ska du alltid göra din egen forskning innan du fattar några större investeringsbeslut. Men låt inte rädslan för att investera alla dina pengar på en gång hindra dig. Med det sagt kan det vara mindre jobbigt att investera lite i taget eftersom du då inte behöver oroa dig för att följa marknaden lika noga.

Det är ett lotteri

Många människor tror att aktiemarknaden inte är något annat än ett spel och att det enda sättet att tjäna pengar är att ha tur. Detta är dock helt enkelt inte sant. Även om det alltid finns ett visst riskmoment i alla investeringar är aktiemarknaden inte ett lotteri.

Priset på en aktie bestäms av ett antal faktorer, bland annat vinst, företagets resultat samt utbud och efterfrågan. Som sådan är det möjligt att hitta aktier som är undervärderade av marknaden och som sannolikt kommer att öka i värde med tiden. Genom att göra din forskning och investera i solida företag kan du alltså tjäna pengar på aktiemarknaden.